Alternatieve financieringen.

Alternatieve financieringen

Alternatieve financieringen betekent dat een onderneming geld ophaalt bij iets of iemand anders dan een bank. De banken zijn in de afgelopen jaren minder gaan financieren. Bedrijven waar een te groot risico aan kleeft, of waar het op te halen bedrag te laag is zullen geen banklening krijgen. Dat is het gat waar alternatieve financiering invalt. U kunt bij alternatieve financiering denken aan crowdfunding, business angels, investeringsmaatschappijen of een beurs. Het is een heel breed scala aan mogelijkheden. De mate waarin deze financieringsvormen handelen en het bedrag waar ze de onderneming bij kunnen helpen verschilt behoorlijk per vorm. Het zijn voornamelijk mkb-bedrijven die op zoek gaan naar alternatieven naast een banklening.

Crowdfunding.

Op dit moment verreweg de grootste en meest bekende vorm van financiering naast de bank. Crowdfunding bestaat uit het ophalen van geld (funding) bij het grote publiek (crowd). Via het publiek kunnen gevestigde ondernemingen of starters geld ophalen om hun doelen te bereiken. Binnen crowdfunding kennen we nog wel een aantal subcategorieën. Wereldwijd een van de grootste, Kickstarter, laat vooral starters met een goed idee geld ophalen. In principe is dit een voorfinanciering van een bestelling. Men ‘koopt’ een product al voordat het gemaakt is. Daarnaast zijn er veel initiatieven die d.m.v. leningen geld ophalen bij de crowd. In Nederland is de grootste (met een marktaandeel van ongeveer 60%1) Geld Voor Elkaar. Crowdfunding is interessant voor ondernemingen die een kapitaalbehoefte hebben van €0 tot €500.000.

Kredietverleners.

Een aantal partijen, bijvoorbeeld Qredits, vullen het gat op van de banken door zelf de leningen te verschaffen. Daar waar de bank kleinere bedragen (minder dan €500.000) niet interessant vind, zijn er andere die dat wel vinden. Een onderneming gaat eenzelfde soort traject in als bij de bank, alleen is hun kapitaalbehoefte een stuk lager. Over het algemeen wordt hier tussen de €50.000 en €500.000 opgehaald.

Investeringsmaatschappijen of business angels.

Een investeringsmaatschappij (een grote partij) of een business angel (een individu) werken op een redelijk identieke wijze. Een investeringsmaatschappij is daarin alleen meer een bedrijf, vaak gerund of ondersteund door een kapitaalkrachtige organisatie of pensioenfonds. Een business angel is een persoon die in het verleden goede zaken heeft gedaan, een flinke spaarpot heeft en graag (startende) ondernemingen helpt om door te groeien. Deze helpen een onderneming niet alleen in geld, maar zorgen ook voor kennis en expertise. Ze helpen de ondernemer tijdens het groeiproces. In ruil hiervoor willen ze een stuk van het bedrijf (aandelen).

Beurs.

Natuurlijk kennen we allemaal de grote beurzen wereldwijd. De AEX (Amsterdam Exchange) is de beurs van Nederland. Het nadeel aan deze beurzen is dat het een kapitaalrijk proces is voordat er geld opgehaald kan worden. Ter info; Snowworld heeft via de AEX €6 mln. opgehaald. €1,2 mln. daarvan ging op aan kosten voor een beursgang. Dit is voor mkb-bedrijven niet haalbaar. Voor ondernemingen die nadenken om geld op te halen (van €500.000 tot € 40 mln.) via de beurs kunnen dat goedkoper doen via NPEX. Via NPEX kunnen ondernemingen geld ophalen door een lening of aandelen uit te geven.

Genoeg alternatieven.

Zoals je in bovenstaande lijst kunt zien zijn er genoeg alternatieven. Nederland kent inmiddels meer dan 50 soorten crowdfunding partijen. Daarnaast zijn er grote investeringsmaatschappijen als Inkef Capital die een onderneming ook verder helpen dan alleen met financiering. Bent u op zoek naar kapitaal voor uw onderneming, maar kunt u niet terecht bij een bank? Bekijk dan rustig alle alternatieven, ze zijn er in overvloed.

Direct Geld Nodig!!
dit veld niet invullen s.v.p.