Banklening vs. minilening

Geld lenen bij je bank lijkt de meest logische oplossing als je geld tekort komt. De bank zal bekijken of ze je een lening toestaat, en zoja, volgt er een leencontract tussen de twee partijen. Maar enkele jaren geleden werd in Groot-Brittannië een nieuwe leenvorm ontwikkeld die opmars maakt: de pay day loan of het minikrediet.
pay day loan

Betekenis van de “pay day loan”

De pay day loan is in de Engelstalige wereld bekend geraakt als een nuttige manier om op het eind van de maand de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Wie enkele dagen voor de uitbetaling van zijn loon net wat geld tekort komt, is goed geholpen met de pay day loan. Meer bepaald kan je in dat geval wat geld lenen tot op de dag dat je je salaris krijgt. De oorsprong van deze vorm van minilening komt er op neer dat de lening alleen geldt tot op de dag dat je salaris wordt betaald, dus de “pay day”. Het gaat dus maar om een beperkt krediet, vandaar ook de naam minikrediet of minilening. Dankzij deze lening krijg je een voorschot op je salaris waardoor je weer even verder kan. Keerzijde van de medaille is dat je ook rente zal moeten terugbetalen als je loon gestort wordt.

Te weinig geld bij onvoorziene uitgaven

De minilening is in het bijzonder handig als je op de laatste dagen van de maand onvoorziene uitgaven moet doen. Voorbeelden hiervan zijn talrijk: een huishoudelijk toestel dat je niet kan missen begeeft het plots, of je wagen wordt onbruikbaar na een verkeersongeval. Als je in zo een geval meteen aan extra geld kan, dan kan je de formule van de minilening dus zeker dankbaar zijn.

De explosieve ontwikkeling van het internet heeft gezorgd voor een ware overvloed aan online kredietverstrekkers. Ook op het vlak van het minikrediet worden er tal van formules aangeboden. Via Google kan je makkelijk websites vinden van aanbieders van kredieten die ook de minilening in hun aanbod hebben. Leningaanvragen kunnen er helemaal online gedaan worden.

Verschil tussen minilening en banklening

Het nadeel van een leenaanvraag bij een bank is dat je situatie op financieel vlak erg nauwkeurig zal onderzocht worden. Men zal nagaan of je bij het BKR in het register staat genoteerd of niet, wat cruciaal is om een lening toegekend te krijgen. Dit is anders bij het minikrediet: daar zijn de leningen niet hoger dan 1000 euro. Het is pas vanaf 1000 euro dat een kredietverstrekker moet controleren of je bij het BKR geregistreerd staat. Doordat deze controle niet hoeft te gebeuren kan de verstrekker van het minikrediet veel tijd winnen en je sneller een minilening toekennen.

Voordelen en nadelen.

Die snelheid is het grootste voordeel van de minilening, vooral als er hoogdringendheid in het spel is. Anderzijds zijn er ook nadelen aan verbonden: op de dag dat je je loon krijgt moet je ook een rente terug betalen. Tenslotte liggen ook de kosten van de minilening vrij hoog als je de lening te laat aflost.

Direct Geld Nodig!!
dit veld niet invullen s.v.p.